berto-internet

Berto, zajec langobardski

Svetlana Makarovič

5,00 EUR

Ilustrirala in oblikovala: Mateja Jager
Format: 20,5 x 27,5
Strani: 44
Vezava: mehka
Izid: 26. 9. 2011

PODROBNOSTI:

Zajec Berto je eden tistih, ki se morajo zaradi pomanjkanja hrane podati na dolgo pot s severa Nemčije proti jugu, kjer je toplo in se cedita med in mleko. Na svoji poti sreča številne predstavnike ostalih germanskih plemen, Mongole in celo grofa Drakulo preden pride na ozemlje današnje Slovenije. Tu se prave dogodivščine šele začnejo in nas peljejo v podzemni svet Krasa, k ponosni mišji družini, negostoljubnima zakoncema Jazbinšek … Na koncu Berto, dolgobradi zajec, sreča svojo Marjutko na pobočju Nanosa, kjer se dokončno ustali in zre v sončni zahod proti morju.

Svetlana Makarovič, avtorica legendarnih Sapramiške, Pekarne Mišmaš, Čuka na palici, Škrata Kuzme in še mnogih drugih besedil za otroke, prepleta zgodovinska dejstva o preseljevanju Langobardov v 6. stoletju s smešenjem človeških napak, predvsem pa sporoča bralcem vseh generacij, da nas le trud in vztrajnost pripeljeta do velike sreče.

Prodajna mesta projekta Knjige za vsakogar

dokument

Kritike

»Bertovo popotovanje, začinjeno s čudovitimi ilustracijami Mateje Jager in tipično Svetlanino ironijo ter ugotovitvami, kot so, da je vsaka prava mati ponosna na svoje otroke, da so ljudje bolj počasne pameti in moški tisti, ki zapuščajo družine, se kakopak srečno konča.« (Daša Birska, Žurnal24)

»Docela drugačna od duhovitega, precej svetlega in na koncu s srečnim ljubezenskim prizorom začinjenega Berta je Balada o Sneguročki.« (Andraž Gombač, Primorske novice)

ODLOMEK IZ KNJIGE:

dokument

 

 

»Nekateri zajci so se tukaj zelo postarali, zrasle so jim neznansko dolge brade, tako da smo jih mladi zajci še bolj spoštovali. Meni pa je moja mlada brada kmalu odpadla. Zdaj sem vedel, da sem že odrasel zajec in to se mi je zelo dobro zdelo. Tudi jaz, Agibert, sem se začel ozirati po zajčicah. O, pa tudi one po meni, kako da ne!

Pa kaj – sčasoma so začeli tudi v našo ravnino vdirati zoprni dvonožci, z ene strani eni, z druge drugi, s tretje tretji, in kmalu so se začeli med seboj spopadati, tako da je postalo tukaj zajčje življenje neznosno, saj se dvonožci niso spopadali samo med seboj, ampak so morili tudi med zajčjim rodom. Samo en dvonožec, poglavar nekega tujega plemena, ni nobenemu zajcu storil nič žalega, ker se je hranil samo s krvjo svojih sovražnikov, ki jim jo je v mesečnih nočeh sesal iz vratov.«

REDNA CENA z DDV: 5,00 EUR

SPLETNA CENA z DDV: 5,00 EUR

Poštnina ob plačilu po predračunu: 1,33 EUR

Poštnina po povzetju: 3,64 €.