desetka_naslovnica

Desetka

Cvetka Bevc

15,00 /13,50 EUR

Oblikoval: Goran Ivašič
Format: 15,5 x 21,5
Strani: 157
Vezava: trda
Izid: 2011

PODROBNOSTI:

Desetka je sodobni, nagovarjajoči, vznemirljivi mladinski roman s kolektivnim junakom.

Barbi, najlepša bejba na šoli, odkrije, da sploh ni zares zaljubljena v svojega fanta, ampak jo mede kapetan šolske nogometne ekipe. Lepemu Rikiju se zdi, da ga vsi obletavajo zaradi keša in ni nihče njegov pravi prijatelj. Točkarica Aška se zaljubi v violinista Lina, Petja premleva, zakaj je tako neposebna, da je nihče še pogleda ne. Kroki odkrije, da je gej, Fiksi pa pod vplivom velike ljubezni preneha s kajenjem trave. Dodajte še piflarskega Jupsa, tračarko in bodočo igralko Jančo, alpinistko Roberto, ki v šolo hodi napravljena v »gozdnega dedca«, ter računalniškega frika Joja, pa dobite Desetko, klapo, ki kljub številnim težavam drži skupaj. Deset zgodb o tem, kako postati in ostati cool.

Poglejte v notranjost:


dokument

 

Kritike

»Vsak član desetke je minuciozno zgrajena persona, ki ji bralec z zanimanjem sledi. … Domišljen avtorski roman.« (Bernard Nežmah, Mladina)

»In tu je največja moč romana, s podobno vnemo ga lahko berejo tako starši kot najstniki.« (Bernard Nežmah, Mladina)

»Cvetka Bevc s svojim izjemnim posluhom za mlade vedno pritegne pozornost številnih mladih bralcev, ki se z njenimi junaki lahko identificirajo, pa tudi starše odraščajoče mladine, ki nimajo časa in znanja, da bi vstopili v glave svojih najstnikov …« (Urška Krišelj Grubar, Jana)

»Mladostnega bralca bo proza Cvetke Bevc marsikdaj očarala ali ganila, saj je intarzna slikarija prve mladostniške generacije tretjega tisočletja, izpisana z avtoričinim empatičnim žarom in s tankočutnim vpogledom v človečnost oseb v obdobju, ko se prizadevno postav­ljajo na noge, da bi se lahko po svoje sprehodili skozi vrtoglavi čas v globalne vasi.« (Marko Kravos, Književni listi-Delo)

ODLOMEK IZ KNJIGE:

“Petja, ti si res nekaj posebnega!”

Njegov glas je prihajal do mene kot iz onostranstva. Kaj so se tam res zarotile temne sile, da v izrečenem stavku zgostijo moj Obup? “Trije hudiči!” Hotela sem zakričati, zbežati ali se vsaj za hip pogrezniti v zemljo. “Fiksi je ugotovil, kje me čevelj žuli, in zdaj se bo še norca delal iz mene!” je zabobnelo v meni. Najraje bi mu eno prisolila, če ne bi pričel govoriti in, pri moji veri, njegov monolog ni bil niti najmanj podoben recitiranju Zdravljice.

Saj sem ti že večkrat hotel povedati, a nikoli ni bilo prave priložnosti. To o posebnosti namreč. Ne samo, da so mi carski tvoje lasje in da imaš oči za dol past. Ti znaš zmeraj ohranit prisebnost. Tako uravnotežena si v vsem, kar počneš. In kako dobro si izpeljala to stvar s svojim dedkom. Namesto da bi ga potunkala v drek, ker stari norec pleše po gostilnah, si raje vse spremenila v zgodbo o eksotičnih potovanjih. Saj boš šla tja. Valjda. Pač enkrat, ko boš točno vedela kako. Ti obvladaš take stvari. Po moje boš nekoč odlična pravnica. Še boljša kot tista odštekana Raztresena Ally. Ti imaš vedno pravo mero.

REDNA CENA z DDV: 15,00 EUR

SPLETNA CENA z DDV: 13,50 EUR

Poštnina ob plačilu po predračunu: 0 EUR

Poštnina po povzetju: 3,64 €.