Vprašanja

Tu so zbrani odgovori na vprašanja, ki vas pogosto mučijo ob vpisu v glasbeno šolo. Če ne boste našli odgovora na svoje vprašanje, nas prosim pokličite na 041 365597 ali nam pišite na arsem@arsem.si.

 

Ali v vaši glasbeni šoli organizirate nastope?

Zakaj je pravzaprav pomembno, da sploh nastopam?

Na naši šoli organiziramo vsaj štiri nastope v šolskem letu, saj se nam zdi tudi nastopanje proces, ki se ga morajo učenci naučiti. Ne gre namreč zgolj za nastope v glasbeni šoli, ampak se skozi nastopanje otroci priučijo obnašanja in ravnanja v neznanih situacijah, s katerimi se v življenju pogosto srečujemo.Skoraj vsi enkrat v življenju javno nastopamo, govorimo, imamo predstavitve …

Na drugi strani so nastopi tudi priprava na neznano situacijo, v kateri se je treba znajti. Gre za nepredvidljiv dogodek, ki ga ni mogoče nadzorovati, zato se je potrebno odzivati na različne okoliščine. Poleg tega na nastopih igramo na pamet in na ta način skušamo otroke naučiti pomnjenja, ki pomembno vpliva tudi na sposobnost spomina, ki se razvije in ostane z nami za vse življenje. Zato skušamo učence spodbujati, da bi nastopali, tudi če imajo strah in odpor. Želimo si, da bi skupaj delali na tem, kako to prerasti in obiti. Cilj nastopov ni brezhibno igranje, ampak razvoj skozi tovrstne izkušnje. Tako si želimo, da bi tudi Vi razumeli in spodbujali otroka pri nastopanju.

Za učence, ki se spodajo s tremo, v šolskem letu 2013/14 organiziramo predavanje in delavnici Strah pred nastopanjem?, ki ju vodi mag. Martin Žužek Kres, akademski glasbenik in diplomirani psiholog. Cilj teh srečanje je soočenje in obvladovanje strahu pred nastopanjem. Več informacij najdete na spletni strani projekta.

Kaj se učimo pri Nauku o glasbi ali moram pouk teorije nujno obiskovati?

Ne, ni nujno potrebno, je pa priporočljivo.

Pri teoriji razvijamo ritmični, melodični in harmonski posluh, ki je ravno v obdobju pred in med adolescenco najbolj gnetljiv. Če je to obdobje pri nauku zamujeno ali napol »prespano«, potem se otroku težave kopičijo iz leta v leto, saj se snov vsakič znova samo nadgradi in pripne na že obstoječe izkušnje. Gre za postopno glasbeno opismenjevanje in razvijanje občutka za tonske višine, razmerja med toni in orientacijo v notnem zapisu. Prav tako se pri nauku urijo v zapisovanju ritmičnih, melodičnih in ritmično-melodičnih vsebin.

Ritmični posluh je sposobnost zaznavanja, analiziranja in zapisovanja ritmičnih vzorcev. Gre za bazo glasbe, saj brez ritma tako rekoč glasba ne obstaja.

Melodični posluh pomeni razvijanje občutka znotraj posamezne melodije, kako se učenec orientira v tonskih višinah, ali jih zadane pravilno, ali upošteva razmerja med posameznimi toni, ali pozna intervale. To je nadgradnja za pouk instrumenta, da učenec sliši, kadar zaigra narobe oz. sliši netočno petje ali igranje.

Harmonski posluh se razvija zadnji in skupaj z melodičnim. Gre za občutek znotraj večglasja, kaj slišim, kje se podoben harmonski vzorec ponavlja oz. kako ga lahko sam uporabim.

Poleg vseh teh spretnosti pa pri nauku razvijamo še ustvarjalnost – otroku dopuščamo možnost svobodnega ustvarjanja v obliki vodene dejavnosti. V tem obdobju otroci še potrebujejo navodila, ki pa se z leti vse bolj rahljajo, da lahko učenci preko glasbenega ustvarjanja izrazijo sami sebe.

Pri nauku se pogovarjamo tudi o zgodovini glasbe, iščemo vzporednice s tistim, kar otroci doživljajo pri instrumentu, poslušamo odlomek koncerta za flavto in orkester, se pogovarjamo o zvoku in analiziramo hrup iz ulice. Gre za zelo kompleksno in za otroke precej abstraktno slušno zaznavanje.

Najtežji vendar najbolj koristen je solfeggio, ki v osnovi pomeni pevsko branje notnega zapisa. Tako lahko potem vsak glasbenik ob koncu procesa odpoje notni zapis, ki ga dobi v roke – ritmično in melodično.

Kupujem inštrument zase, vendar ne vem, katerega naj izberem
Če ste izbrali kitaro, potem naš učitelj pravi, da je za začetnike in za prvih nekaj let učenja odličen tale inštrument. Cena te kitare je 129 EUR.

Klavirji oziroma pianini so seveda nekoliko dražji, ampak tudi klavir si lahko na začetku izposodite, če se še niste zares odločili ali bo inštrument vaš dolgoletni spremljevalec ali samo hipna strast. Pianine izposoja podjetje Benton, imate tudi možnost kasnejšega odkupa izposojenega inštrumenta. Če bi se odločili za nakup rabljenega inštrumenta, so za prodajo rabljenih pianinov specializirani v podjetju Japan Piano Center blizu italijanske Gorice. Ker je pri nakupu rabljenih inštrumentov bistvenega pomena, da ga preizkusi izkušen glasbenik, vam lahko pomagamo in se z vami odpravimo v trgovino ter na pianino zaigramo, da vidimo, kakšna je njegova kvaliteta. Enako velja za rabljene klavirje in pianine, ki se prodajajo na spletni strani bolha.com.

V zadnjem desetletju se je močno razmahnila uporaba klavinov, ki so cenejše kot klasični klavirji, poleg tega pa potrebujejo manj vzdrževanja in jih ni potrebno uglaševati. Najboljše klavinove so znamke Yamaha, to je podjetje, ki je začelo z razvojem te vrste inštrumentov in večina pianistov prisega na njihove inštrumente, čeprav so morda malenkost dražji kot klavirji drugih proizvajalcev.

Želim igrati klavir, vendar inštrumenta nimam doma

Lahko vadim pri vas v glasbeni šoli?
V Glasbeni šoli Arsem načeloma omogočamo vadenje učencem v času, ko v učilnicah ne poteka pouk. To pomeni, da je mogoče vaditi dopoldne pred 14. uro in zvečer po 19. uri, ko se pouk zaključi. Cena za vadenje je 10% šolnine, ki jo plačujete za izobraževanje. V glasbeni šoli imamo klavir, pianino in klavinovo, vaditi je mogoče na vseh treh inštrumentih.

Ali si lahko v vaši glasbeni šoli izposodim inštrument?
V Glasbeni šoli Arsem si lahko izposodite godalne inštrumente.
To pomeni violino in violončelo, saj viole in kontrabasa zaenkrat ne poučujemo. To so inštrumenti, ki rastejo skupaj z učenci in jih je potrebno zamenjati, ko jih učenec preraste. Imamo violine in violončela različnih velikosti, cena najema inštrumenta je 10 EUR na mesec. Če želite violino ali violončelo kupiti, vam pri nakupu pomagamo in svetujemo. Za odrasle najdemo inštrumente, ki so primerni za njihovo raven znanja in ustrezajo ceni, ki jo je posameznik pripravljan plačati. Za otroke priporočamo izposojo ali nakup na leasing, ki ga ponujata trgovina Paganini v Mengšu in Goslarstvo Demšar.