Barbara Zalaznik Matos

Violina

Violinistka Barbara Zalaznik Matos se je violino pričela učiti na vrhniški glasbeni šoli v razredu učiteljice Darinke Fabiani. Že kot 9. letna učenka violine je večkrat snemala skladbe za Radio Slovenija in sodelovala v oddaji za mlade nadarjene glasbenike Odskočna deska.
Pouk violine je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Cirilu Veroneku. Pri rosnih 16. letih je uspešno opravila avdicijo in bila dve leti študentka v razredu Ozimovega učenca, prof. Briana Finlaysna na Konzervatoriju za glasbo v Celovcu.
Leta 2000 je z odliko diplomirala na AG v Ljubljani pri prof. Dejanu Bravničarju in prof. Vasiliju Meljnikovu. Akademija za glasbo jo je kot obetavno violinistko večkrat izbrala za predstavnico na mednarodni akademiji Praga-Dunaj-Budimpešta. Med študijem violine se je udeleževala številnih mednarodnih poletnih šol violinske in komorne igre, glasbenih revij, državnih in mednarodnih tekmovanj ter prejela več  nagrad in priznanj. Večkrat se je izpopolnjevala na mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih: prof. Igorju Ozimu, prof. Vaslav Snitilu na mednarodnem tečaju v Semmeringu, prof. Tomažu Lorenzu, prof. Vasiliju Meljnikovu, prof. Christiane Hutcap…
Med pomembnejše nastope uvršča finalni koncert mednarodne violinske šole s Sarasatejevimi Ciganskimi napevi, Prokofjevim koncertom za violino v g-molu, Bruchovim koncertom za violino v g-molu, dva solistična nastopa v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije z virtuozno Sarasatejevo Navarro… Večkrat je koncertirala  tudi v ciklu Mladi mladim in v Cekinovem gradu. Imela je koncertno turnejo po Sloveniji v organizaciji Jeunesses Musicales – GM oder ( pet samostojnih recitalov v petih dneh). Imela je številne koncerte s klavirskim triom po Sloveniji in tujini. Solistično je tudi večkrat nastopila z Vrhniškim godalnim orkestrom. Violinistka Barbara Zalaznik Matos je na mednarodnem glasbenem festivalu Violina – Bled prejela posebno nagrado za osebno noto pri izvedbi Mozartove violinske sonate.
Ob zaključu študija pa je prejela štipendijo za podiplomski študij violine ustanove  Imago Sloveniae. Koncertirala je doma in v tujini v klavirskem triu in godalnem kvartetu. Bila je koncertna mojstrica Komornega simfoničnega orkestra študentov Akademije za glasbo Savitra. Sodelovala je z ansamblom Slavka Osterca in Camerata Slovenica, ki ga vodi prof. Primož Novšak.
Svojo glasbeno raznolikost dopolnjuje z igranjem v All capone Štrajh Triu in s priznanim tolkalistom Zlatkom Kaučičem. Posnela je glasbo za nagrajeni film V leru. Leta 2002 pa je sodelovala pri snemanju dokumentarnega filma režiserja Boštjana Mašera Čisto blizu nas , kjer je igrala Sarasatejeve Ciganske napeve. 8 let je bila redna članica Orkestra slovenske filharmonije. Posebno mesto v njenem srcu pa zasedata skladatelja N. Paganini in W. A. Mozart, katerima posveča še posebno pozornost. Violinistka Barbara Zalaznk Matos se sedaj posveča samostojni glasbeni poti.