Marijana Gregorič

Violina

Marijana Gregorič, roj. Dizdarević se je rodila l. 1980 v Beogradu. Nižjo in srednjo glasbeno izobrazbo je pridobila v Beogradu (Srbija). Maturirala je na Srednji glasbeni šoli Kosta Manojlović v razredu prof. Ane Meljnik iz Ukrajine. Zaključni izpit je naredila kot solistka Mladinske filharmonije Borislav Pašćan v dvorani Beograjske filharmonije. Na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu je eno leto študirala pri prof. Maji Jokanović. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2005 diplomirala v razredu prof. Dejana Bravničarja.

Redno se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili pedagogi Stefan Kamilarov (Bolgarija), Ana Meljnik (Ukrajina), Erich Greenberg (Anglija), Ivan Štraus (Češka), Moshe Murvitz (Izrael), Dejan Bravničar in Igor Ozim. Kot solistka in komorna glasbenica je nastopala na koncertih v Srbiji, Sloveniji, Avstriji, Italiji, Grčiji in na Hrvaškem, kot solistka z orkestrom pa je nastopala z Mladinsko filharmonijo B.Pašćan, Komornim orkestrom Gaudeamus in Simfoničnim orkestrom iz Domžal. Udeležila se je več tekmovanj doma in v tujini, med dosežki pa sta med pomembnejšimi 2. nagrada na mednarodnem tekmovanju v Stresi (Italija) in 3. nagrada na državnem tekmovanju Jugoslavije. S sestrama in bratoma, tudi glasbeniki, so leta 1994 na Cipru priredili dobrodelni koncert Otroci otrokom, skupaj so nastopili še tri leta kasneje v Ruskem kulturnem domu v Beogradu, na več koncertih v organizaciji Glasbene mladine Srbije, kot tudi leta 2012 v galeriji Prosolo v Mariboru in veliki dvorani Slovenske filharmonije. O glasbenem življenju družine Dizdarević je RTV Srbije posnela dokumentarno oddajo. Redno sodeluje s sestro, pianistko Ivano Dizdarević-Djuričić, s katero sta priredili več recitalov v Sloveniji.

Orkestrske izkušnje si je začela nabirati že v nižji glasbeni šoli, ko je bila sprejeta v Mladinsko filharmonijo B.Pašćan, katero je takrat vodil maestro Oskar Danon. Nekaj let kasneje je postala tudi koncertna mojstrica. Leta 2002 je kot vodja drugih violin sodelovala z Mednarodnim komornim orkestrom Glasbene mladine Makedonije, leta 2005 pa kot koncertna mojstrica Komornega orkestra Adrianis, s koncerti na Hrvaškem. V Sloveniji je sodelovala s Komornim orkestrom Gaudeamus, Ansamblom Slavko Osterc, Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Leta 2004 se je udeležila evropske turneje mednarodnega orkestra Gustav Mahler Jugend Orchester pod mentorstvom violinista Berlinske filharmonije Stanleya Doddsa in pod taktirko madžarskega dirigenta Ivana Fischerja.

Od leta 2003 do 2007 je poučevala violino na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani, od leta 2008 pa je redno zaposlena v orkestru Slovenske filharmonije.