Jelena Ždrale

Violina

Jelena Ždrale je študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Vasilija Meljnikova in kasneje z odliko diplomirala pod mentorstvom prof. Volodje Balžalorskega. Za časa študija je prejela študentsko Prešernovo nagrado za posebne solistične dosežke.

Pa vendar je Jelena širšemu občinstvu bolj poznana kot ustvarjalka in soustvarjalka raznorodnih projektov, improvizatorka s popolnoma samosvojim stilom, ter skladateljica, aranžerka in izvajalka v premnogih gledaliških predstavah, filmih, glasbenih skupinah in drugih umetniških dogodkih. V različnih projektih in zasedbah je sodelovala z najbolj prestižnimi umetniki slovenske in mednarodne kulturne scene. To so Milko Lazar, Drago Ivanuša, Aldo Kumar, Ivana Djilas, Boštjan Gombač, Igor Leonardi, Svetlana Makarovič, Dušan Jovanović, Janoš Kica, Edward Klug, Metod Pevec, Janja Majzelj, Nino de Gleria in mnogi drugi, s katerimi je tudi nastopala po vsej Evropi in še dlje (ZDA, Mehika, Kanada). Sicer pa je njen ustvarjalni opus še danes najbolj tesno povezan z Ninom de Glerio. Oba nastopata, med ostalim, z vsestransko umetnico Svetlano Makarovič, s katero so v družbi vrhunskih interpretov in glasbenikov poustvarili njene brezčasne šansone.

Kljub manjšemu zatonu zaradi selitve v tujino sredi leta 2017 je uspela ohranjati stik s slovenskimi glasbeniki in ustvarjalci, ter se leta 2019 s polnim delovnim zagonom vrnila na domača tla. Kot gostja tu pa tam nastopa z zasedbama Fake orchestra in Katalena, medtem ko s skupinami Brina, tAman in Mala mestna muzika redno koncertira, ustvarja in aranžira.
Od leta 2019 je redna članica glasbene zasedbe za interaktivno radijsko oddajo Muzikal, ki vsak drug četrtek na Radiu Študent spesni in uglasbi pesem na aktualno temo.