Špela Avsenak

Klavir

Špela Avsenak je začela svojo glasbeno pot z ubiranjem prstov po črnobelih tipkah v Glasbeni šoli Krško. Po končanih osmih letih je z izobraževanjem nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani kot glasbenica splošne teoretske smeri z glavnima predmetoma harmonija in kontrapunkt. V tem času je začela tudi z učenjem violončela, s katerim je kmalu zaigrala v Simfoničnem orkestru Glasbene šole Krško ter se pridružila alternativni posavski skupini Maze. Kot klaviaturistka je nekoliko kasneje obredla koncertne odre še s skupino Shyam, katere soustvarjalka je bila nekaj let, ob tem priložnostno sodelovala v več projektih z različnimi glasbeniki kot izvajalka ali skladateljica.

Vse bolj se je začela spogledovati tudi z jazzom, se udeleževala seminarjev ter delavnic in bila nekaj časa aktivna članica Big banda Krško. Po končani srednji stopnji je Špela opravila sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo smeri glasbena pedagogika, po opravljeni diplomi pa v želji po poglobljenem ustvarjanju tudi na smeri kompozicija in glasbena teorija.

Nastajati so začele skladbe za šolo inštrumente, komorne zasedbe, zbore in orkestre. Z zaposlitvijo na Glasbeni šoli Brežice se je kot učiteljica predšolske glasbene vzgoje, pripravnice, nauka o glasbi ter solfeggia spoprijela s pedagoškimi glasbenimi izzivi, pokazale pa so se tudi skladateljske priložnosti za šolske izvajalske zasedbe. V posebno čast si šteje leta 2019 v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice izveden samostojni avtorski koncert Moj svet v organizaciji glasbene šole, ki je ob tej priložnosti tudi izdala zbirko njenih skladb.